Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Περιμένουν έως και 4 χρόνια να πάρουν τη σύνταξη 375.000 Έλληνες

Λίστα υπομονής για 375.000 συνανθρώπους μας

Στα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν διεκπεραιώνονταν αμέσως οι εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση συντάξεων και καταβολή εφάπαξ. Ενστάσεις διατυπώνει η τρόικα.«Βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν οι 375.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, που στοιβάζονται στα συρτάρια των ταμείων από ένα έως τέσσερα έτη. Ουσιαστικά είναι σε εξέλιξη μια άτυπη «στάση πληρωμών» στους ασφαλιστικούς φορείς, γεγονός που έχει επιπλέον προκαλέσει τις ενστάσεις της τρόικας για τις δυνατότητες διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν επιφυλάξεις για τις «αντοχές» του συστήματος και επικαλούνται τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Μάλιστα συνδέουν το θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες των ταμείων.Αυτή τη στιγμή τα ταμεία χρωστάνε σχεδόν 190.000 κύριες συντάξεις και 130.000 επικουρικές. Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν και πάνω από 55.000 ασφαλισμένοι, που περιμένουν ακόμα και δύο χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καθυστερήσεων βρίσκεται στο ΙΚΑ όπου εκκρεμούν περίπου 200.000 συντάξεις. Η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τα 2 χρόνια αν η ασφάλιση είναι διαδοχική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην απονομή συντάξεων το ΙΚΑ Εύβοιας διεκδικεί το πρώτο «πανελλαδικό βραβείο» καθυστερήσεων: μόνο 3 υπάλληλοι απασχολούνται στο τμήμα απονομής συντάξεων, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 6.000, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις με τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης.

Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ (επικουρικό του ΙΚΑ). Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση.

Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 2 χρόνια. Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί ενώ στο δημόσιο εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις . Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στο ΝΑΤ και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια. Κατά δήλωση των συνδικαλιστών ο χρόνος απονομής θα φτάσει και τα 7 χρόνια αν δεν προσληφθεί προσωπικό.