Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 962 εκατ. ευρώ


Πολίτες και επιχειρήσεις απειλούνται με πρόστιμα και κατασχέσεις - Κατά 962 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές τον Ιανουάριο του 2014

Νέο ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικού ύψους 962 εκατομμυρίων φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι μέσα σε μόλις έναν μήνα, καθώς η υπερφορολογήση έχει οδηγήσει σε ύψος-ρεκόρ τις οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο.
Έτσι οι συσσωρευμένες οφειλές έχουν φτάσει πλέον στο επίπεδο των 62,303 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από τα 962 εκατ. ευρώ, του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους, οι αρχές εισέπραξαν μόλις 61 εκατομμύρια ευρώ μέσα στον Ιανουάριο ενώ από τα λεγόμενα «παλαιά» χρέη οι εισπράξεις ανήλθαν στα 205 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση, δεν εμπεριέχονται οι εισπρακτικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει το υπουργείο Οικονομικών.Για το 2013, η τρόικα είχε ζητήσει να συγκεντρωθούν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών χρεών και τελικώς εισπράχθηκαν 1,518 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, είχε τεθεί ως στόχος να συγκεντρωθεί το ένα τέταρτο των «νέων» χρεών αλλά τελικώς συγκεντρώθηκε ποσοστό 18,69%.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι οι εισπρακτικές επιδόσεις κατά τον πρώτο μήνα του χρόνου είναι πολύ «φτωχές». Από τα παλαιά χρέη εισπράχτηκαν περίπου 205 εκατ. ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ζητήσει να συγκεντρωθούν πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ φέτος) ενώ από τα καινούργια χρέη των 962 εκατ. ευρώ, συγκεντρώθηκαν μόλις 61 εκατομμύρια ευρώ.

Τα «παλαιά χρέη» των 62,55 δισεκατομμυρίων έχουν χωριστεί για πρώτη φορά και σε κατηγορίες:
-Ποσό 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων, κοινής ωφέλειας, δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ.
-Ποσό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προέλθει από τις πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Τι συμβαίνει όμως από 1η Ιανουαρίου 2014 στους φορολογούμενους που δεν εξοφλούν στην ώρα τους τα χρέη τους στην εφορία;

Σύμφωνα με το νέο ποινολόγιο επιβαρύνονται και με τόκους και με πρόστιμα.

Φόροι που βεβαιώνονται από 1.1.2014 και μετά και δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως. Εάν ο φορολογούμενος είναι δύο μήνες εκπρόθεσμος επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής. Αν περάσει ένας χρόνος το πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου, ενώ μετά τη διετία το προστιμο είναι 30% επί της αρχικής οφειλής.


Νewsbomb