Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Βίκτορ Γιανουκόβιτς: «Είμαι ακόμα ζωντανός»

Σε νέες δηλώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία προχώρησε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώπιον δημοσιογράφων στην πόλη της νότιας Ρωσίας, Ροστόβ-ον-Ντον.
Με το παιχνίδι τακτικής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης να παίρνω όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς περνούν οι μέρες με αποκορύφωμα το επερχόμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριιμαίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ο Γιανουκόβιτς επανέλαβε εν μέρει κάποιες θέσεις του που είχε εκφράσει στο προηγούμενο διάγγελμά του ενώ υπογράμμισε με ξεκάθαρο τρόπο τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους Ουκρανούς πολίτες.
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων:

- «Είμαι ακόμα ζωντανός και είμαι ακόμα ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας κάτι που σημαίνει πως παραμένω ο ανώτατος άρχων της χώρας αυτής».

- «Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, πιστές στον όρκο τους, δεν πρόκειται να δράσουν εγκληματικά δεχόμενες εντολές από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου που αναρριχήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο».
- «Είστε τυφλοί; Έχετε ξεχάσει τι θα πει φασισμός; Πως είναι δυνατόν να μην διακρίνετε την ανάμειξη και τον ρόλο των δυτικών δυνάμεων σε αυτό το χάος;».

- «Η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ για την κυβέρνηση του Κιέβου είναι πέρα για πέρα παράνομη, διότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την οικονομική ενίσχυση πολιτικών ομάδων που ανήλθαν στην εξουσία με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο».

- «Νομίζω πως ο μέσος πολίτης δεν μπορεί καν να φανταστεί τις οικονομικές συνέπειες και την υποβάθμιση της ποιότητάς ζωής του από την τρέχουσα κρίση. Ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κατηγορήσουν εμένα προσωπικά και την Ρωσία».

- «Υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες για την δημοκρατία δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου». 

- «Πιστεύω πως θα επιστρέψω σύντομα στο Κίεβο, με την πρώτη ευκαιρία που οι συνθήκες θα βελτιωθούν κάπως».


zougla.gr