Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Διεθνής σάλος για την παρέμβαση Σαμαρά στη Δικαιοσύνη


Τεράστιο διεθνή αντίκτυπο είχε η στυγνή ομολογία του στενού συνεργάτη του Σαμαρά και γενικού γραμματέα της κυβέρνησης πως ο πρωθυπουργός έχει παρέμβει στο έργο επίορκων δικαστικών, απαιτώντας την προφυλάκιση του Αρχηγού και βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η γενική εικόνα συνοψίζεται στη φράση πως «η κυβέρνηση έχει βυθιστεί στο χάος». Τα δημοσιεύματα περιγράφουν κατ' αυτό τον τρόπο το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της αντεθνικής Χούντας Βενιζέλου-Σαμαρά, μετά το αρχικό σάστισμα και την πρωτοφανή αμηχανία που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο της παραδοχής Μπαλτάκου, για τις έκνομες ενέργειες του Σαμαρά.

Εξόχως ενδεικτική της αντίδρασης των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης στην αποκάλυψη της πολιτικής σκευωρίας η ανταπόκριση του βρετανικού BBC από την Αθήνα, η οποία αναφέρει πως τα όσα ομολογεί ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης αποτελούν μια πρόσθετη απόδειξη ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη και ότι η δίωξη εις βάρος της Χρυσής Αυγής πατά σε τρεμάμενο έδαφος.
Παρόμοια αντιμετώπιση και από τους Financial Times οι οποίοι επισημαίνουν «πως η κυβέρνηση έχει βυθιστεί στο χάος», συνεπεία της ομολογίας για τις ραδιουργίες Σαμαρά και της Χούντας του. Επιπρόσθετα, εκφράζεται η εκτίμηση πως η διαρροή της αποκαλυπτικής συνομιλίας και της παραδοχής Μπαλτάκου, θα στερήσει κι άλλες ψήφους από τη ΝΔ.
Τέλος, η βρετανική Guardian αναφέρεται στην απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «ακούγεται ο κύριος Μπαλτάκος να λέει ότι η έρευνα για την εγκληματική δράση της οργάνωσης στοχεύει στο να μετριαστούν οι απώλειες για το κόμμα της ΝΔ». Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «η τρίτη πολιτική δύναμη της Ελλάδας μέχρι την αποδόμησή της, η Χρυσή Αυγή, έχει ισχυριστεί εδώ και καιρό ότι η έρευνα εναντίον της είναι πολιτικά υποκινούμενη».
Βεβαίως η αποδόμηση υπήρξε διακαής πόθος του αντισυνταγματικού τόξου, ουδέποτε όμως συνέβη στην πραγματικότητα. Και κλείνει με τα όσα δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης σε συνέντευξή του και αποτελούν συνέχεια της ομολογίας του βίντεο: «ό,τι έκανα ήταν για το καλό της χώρας, προκειμένου να σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει Χρυσή Αυγή»!