Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Μαριάς: Θα θέσετε το θέμα των γερμανικών οφειλών στη Μέρκελ;

Το θέμα των γερμανικών οφειλών φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, ενόψει της επίσημης επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Τομεάρχης Οικονομικών, Νότης Μαριάς. 
 
Σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση, «πρόσφατα το περιοδικό "Επίκαιρα" δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο την Έκθεση του Ματίας Ρος προς το Γερμανικό Κοινοβούλιο για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, ατομικές αξιώσεις συγγενών θυμάτων γερμανικής κατοχής κλπ). Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση οι απαιτήσεις της πατρίδας μας που προκύπτουν από τις ως άνω γερμανικές οφειλές ισχύουν κανονικά. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" της Κυριακής 6 Απριλίου 2014 ισχυρίζεται ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει δήθεν διευθετηθεί μέσω διεθνών Συνθηκών».

«73 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία "προκαλεί" για άλλη μια φορά την πατρίδα μας, καθώς την Παρασκευή 11 Απριλίου η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα», συνεχίζει ο κ. Μαριάς.

«Ταυτόχρονα παρότι παρήλθαν 69 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει υπογραφεί ακόμα Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεδομένου ότι η εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας, σύμφωνα με τον κ. Μαριά, είναι συνυφασμένη με την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης Ελλάδας - Γερμανίας ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος:

1. Εάν η Ελλάδα θα θέσει αρμοδίως δια του Υπουργού των Εξωτερικών ή δια του Πρωθυπουργού στη κ. Μέρκελ, αλλά και στις αρμόδιες γερμανικές αρχές το ζήτημα της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας - Ο.Δ. Γερμανίας;

2. Εάν η Ελλάδα θα θέσει αρμοδίως δια του Υπουργού των Εξωτερικών ή δια του Πρωθυπουργού στην κ. Μέρκελ και στις αρμόδιες γερμανικές αρχές το ζήτημα της εξόφλησης των παραπάνω οφειλών της Γερμανίας προς την πατρίδα μας, αξιοποιώντας πέραν των άλλων και την ως άνω Έκθεση του Ματίας Ρος προς το γερμανικό Κοινοβούλιο;