Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ, «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»!

ΤΕΛΙΚΑ, «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»!

Δημητρίου Ζιγκόλη
Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης
Κομοτηνή, 28-6-2014
    Η επίμαχη τροπολογία που αφορούσε την επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα της 31-7-2012 ψηφίσθηκε από το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής στις 26-6-2014.
   Προσωπικά είχα προβλέψει τα αντίθετα. (Βλ εδώ: http://dikastis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_892.html)  

Πάντως η Ένωση Εισαγγελέων, έσπευσε με ανακοίνωση της να «εκφράσει την ικανοποίησή της».  Μάλλον βιάστηκε.
   Δεν πρόλαβε να στεγνώσει ούτε το μελάνι της ψήφισης της τροπολογίας και ήδη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, άρχισαν να διακινούνται σενάρια του τύπου «ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες, καταρτίζει σχετικό σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη αποκατάσταση των μισθών για αυτές τις ομάδες και να πληρώσει μόνο τα αναδρομικά των περικοπών. Τη λύση αυτή προκρίνει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφύγει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η επαναφορά των ειδικών αυτών αμοιβών στα προ μνημονίου επίπεδα». Βλέπε http://bankingnews.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/150480-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82.
   Σύμφωνα με άλλο ιστότοπο, σχέδιο «μονομερών λύσεων» καταστρώνει η κυβέρνηση αν δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τις κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Οι κινήσεις για υιοθέτηση νέου μισθολογίου και πώς επηρεάζονται όσοι έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα.  Το νέο ειδικό μισθολόγιο θα ισχύσει για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες. Βλ. εδώ http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1230124/neo-eidiko-misthologio-kradainei-h-kyvernhsh.html
Όσον αφορά τον έντυπο τύπο, βλ. την «Εφημερίδα των Συντακτών» της 27-6-2014 σελ. 7 και την εφημερίδα «Τα Νέα» της 28-6-2014 (σελ. 13-15).
   Σε τούτο έρχεται να προστεθεί και το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται. Στα ΜΜΕ,  οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου» σχολιάζονται με τον αφορισμό «…Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…», ή ότι «οι δικαστές δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα», ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που διερωτώνται δημόσια: «σε ποια άλλη Χώρα του κόσμου αποφασίζουν οι δικαστές για τους μισθούς τους;».
   Τότε το ερώτημα που προκύπτει είναι: γιατί ψηφίσθηκε η τροπολογία; Ποιο νόημα έχει; Γιατί δεν κατάρτισε ο νομοθέτης εξ αρχής ένα νέο ειδικό μισθολόγιο; Μήπως από τη μία θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου», έτσι ώστε να μην μπορεί να πει κανείς τίποτε για την μη εφαρμογή τους και από την άλλη θα παραμείνουν οι αποδοχές μας ως έχουν;
   Προσωπικά πιστεύω, ότι αν είχα εισακουσθεί δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Έπρεπε οι ενώσεις, πρώτα να διασφαλίσουν ότι ενόψει της ρύθμισης του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, δεν θα επρόκειτο να υποστούμε νέες περικοπές. Και αφού ξεπερνούσαμε τους σκοπέλους αυτούς, τότε θα διεκδικούσαμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει.
Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και οι άλλες ενώσεις να πάρουν επιτέλους θέση και κυρίως να επιδιώξουν την πλέον επίσημη και κατηγορηματική διάψευση των παραπάνω διακινούμενων σεναρίων και από τους πλέον αρμόδιους προς τούτο.  
  Από www.dikastis.blogspot.gr