Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

«Ο Βενιζέλος κάνει πλάτες στην Τουρκία εις βάρος της Κύπρου»

«Ο Βενιζέλος κάνει πλάτες στην Τουρκία εις βάρος της Κύπρου»

«Ο Βενιζέλος κάνει πλάτες στην Τουρκία εις βάρος της Κύπρου»
Έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αλλά ο Σαμαράς δεν απάντησε και ο Υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την Κύπρια Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ
Για «ντροπιαστικούς» χειρισμούς από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικό και τον Ευ. Βενιζέλο κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές με αφορμή τη στάση του απέναντι στην Κύπρο.
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την παράδοση της Ελληνικής στην Ιταλική Προεδρία, ήγειρε ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και την απαράδεκτη αδράνεια που επέδειξε η ΕΕ και ειδικότερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η κ. Θεοχάρους επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ, η Τουρκία κατάθεσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος της ΕΕ, είναι εκλιπούσα, δηλαδή, «κλινικά νεκρή». Ως εκ τούτου, ρώτησε πώς απάντησε η ΕΕ και η Ελληνική Προεδρία και ειδικά ο παραλαβών το έγγραφο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε σε ακόμη μια παρασπονδία που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας. Πρόκειται για την παραχώρηση άδειας εισόδου στην Τουρκία σε ευρωπαίους πολίτες, κατόχους Κυπριακών διαβατηρίων μόνο μετά από έγγραφη παραδοχή του όρου «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας  Κύπρου» εκ μέρους των, αντί του ορθού, δηλαδή, Κυπριακή Δημοκρατία.
Συναφώς, η κ. Θεοχάρους ρώτησε ποιες ενέργειες έγιναν από την Ελληνική Προεδρία.
Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει απάντηση. Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους επισημαίνει τα εξής: «Κατανοώ ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κ. Βενιζέλου, όμως, σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε».
Η ντροπιαστική απάντηση του ΥΠΕΞ
Ρηματική διακοίνωση απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο αντίστοιχο κυπριακό μέσω της οποίας εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που “ενήργησε” η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για τις δηλώσεις της ευρωβουλευτού, η οποία έκανε λόγο για απαράδεκτη αδράνεια από μέρους της ΕΕ και ειδικότερα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με το έγγραφο τηςΆγκυρας στο οποίο αναφερόταν “ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα”. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε μέσω ρηματικής διακοίνωσης η οποία απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.
Νέα απάντηση από Θεοχάρους
Αντιδρώντας σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Θεοχάρους απάντησε: «Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος».
Πρόσθεσε τα εξής:
«Κατανοώ την στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και γνωρίζω ότι ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημα μου, που αφορούσε την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της ΕΕ, προς ένα κράτος- μέλος τελόν υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας . Εν προκειμένω, η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη. Η θέση του κυρίου Βενιζέλου ότι ο κύριος Τσαβούσογλου «δεν είπε δια ζώσης ενώπιον του την επίμαχη φράση αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε», μόνο θυμηδία προκαλεί. Απηύθυνα και εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίου Μπαρόζο, Σιουλτς, Βαν Ρομπάυ, τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κύριο Φούλε. Αναμένω τις απαντήσεις του. Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος».
«Βαγγέλη ούτε η Χούντα του 1967 δεν μου έκλεισε το στόμα»
Στο μεταξύ, η Κύπρια ευρωβουλευτής Δρ Ελένη Θεοχάρους που με την τοποθέτησή της, για την απραξία του Βαγγέλη Βενιζέλου, άφησε άφωνο και εκτεθειμένο τον Αντώνη Σαμαρά, με νέα της ανάρτηση στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της είδησης για τον απαράδεκτο και υπο διερεύνηση χειρισμό του υπουργού Εξωτερικών στο Τουρκοκυπριακό ζήτημα, εξαπέλυσε νέα επίθεση απευθυνόμενη με σκληρή γλώσσα στον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Από newsbomb.gr